21 votes, average: 5,00 out of 521 votes, average: 5,00 out of 521 votes, average: 5,00 out of 521 votes, average: 5,00 out of 521 votes, average: 5,00 out of 5 (21 kişi puanladı, toplam puan: 5,00)
Puan vermek için giriş yapmalısınız.
Loading...

Minimalizm

Minimalizm © Egemen Umut Şen

Fotoğrafa ulaşmak, yorum yazmak için lütfen tıklayınız.

 

“Fotoğrafçının sayesinde, insanlık, etrafındakilerin varoluşunu yeni bir gözle algılama gücüne sahip oldu.” Moholy-Nagy

 

Merhaba Kristal.

 

Minimal fotoğraflarında dinlenirim… Minik bir ögenin etrafını dolduran gerilimsiz boşlukta gezinirken kendimi bulurum. Çünkü o boşluk; doyasıya nefes almamı sağlar, yatıştırır beni. Karmaşadan uzaklaşmak, her zaman ferahlatır beni, sadeliğin hazzını yaşarım.

O sükûn ortamında, içime baktığım da olur, dış dünyayı gözlemlediğim de… Göremediklerimi görmeye başlayınca şaşırır kalırım. O anladığımı sandığım şeylerde, neleri görememişim meğerse. Ve her şeyin bilinmeyen, görünmeyen anlamı da olduğunu algılarım.

Sevgili Kristal görünenin dışında kalmış gizli kompozisyonları aramak, minimalist fotoğrafçılıkta ilk adımdır. Basit bir fon önündeki minik ilgi merkezlerini tarar minimalizmi arayan fotoğrafçı. Belki bir duvarın önünde fırsat yakalar ya da engin denizi seyrederken karşısına çıkar. Taze karın örterek sadeleştirdiği coğrafyada küçük bir fidandır onun aradığı. Belki de kumsaldaki ayak izi… Pan yapılarak silinmiş sade fon önünde seyreden bir bisikletli de olabilir. Bilir ki şatafatlı gerdanlıktan, daha çekicidir nezih bir kolye. Sisler içindeki ters ışıkta fotoğraflanmış insanın yalın gücünü çok iyi bilir. Bir eşyanın küçük bir ayrıntısında da aradığını bulabilir, objenin soyutlanan minik dokusunda güçlü bir anlatıyı da yakalayabilir.

Sevgili Kristal, bulanıklaşmış bir doğanın çepeçevre sardığı küçük bir kelebeğin ya da bir tek çiçeğin, zarif görüntüsü makroyu yüceltir. Fabrikanın tümünün kadrajda yer alması izleyene itici gelebilir ancak geniş gökyüzünü delen bacası estetik fotoğrafa ulaşabilir. Uzun pozlama ile dalgaların kasvetinden arındırılmış ufka uzanan deniz kıyısındaki küçük bir iskele her zaman dinlendiricidir.

Minimalist fotoğrafçının amacı, sadece anlatıya sahip minik bir ögeyi yakalamaktır. Çerçeveyi doldurmaz objeyle, basit tutar kadrajını, bilir ki sade olan daha iyi anlaşılır, o nedenle süslemez kadrajını. Gereksiz ayrıntı ve ögeleri temizleyerek izleyiciye düşünmesi ve yorumlaması için geniş negatif alan bırakır. Boşluğa duyduğu saygı, orada izleyicinin kendinden bir şeyler arayacağındandır. Fotoğrafındaki öykünün kişilerde farklı duygu, düşünce ve yorum yaratmasını ise doğal karşılar. Minimalist fotoğrafçının aradığı geniş boşlukları sakın dokusuzluk olarak algılamayınız. Atmosferdeki sakin bulut, kum veya kar dokusunun sadeliği doldurur boşlukları.

Minimal sanat süsleyici değil, indirgeyicidir. Fotoğrafçı sade yapıda desen, şekil ya da çizgiler yakaladığında, geometrik unsurların gözü ilgi merkezine yönlendirecek açı veya kritik anı/karar anını yakaladığında çeker fotoğrafını.

İnsan doğası gereği, itici olan karmaşa ve belirsizlikten uzaklaşır. Naif yapıda, gerilimden uzak ve ruhu okşayan unsurlara ise her zaman duygusal yaklaşır. Tabii ki dikkati yoğunlaştırmak ve duygusal bir his yaşatmak için kontrasta ihtiyaç duyacaktır. Bunu bilen minimalist fotoğrafçı, ışık ve renkte gerilim yaratacak abartılardan kaçınır, doku ve tamamlayıcı renklerden yararlanır.

Orman içindeki kırmızı renkli küçük bir kulübede yaşamayı, yeşil kocaman bir göl üzerindeki küçücük sandalda olmayı, engin çöldeki deveyle gezmeyi kim istemez? Hafif dokusuyla yumuşak bir tuval sağlayan gökyüzünde uçan bir kuşun özgürlüğünü kim hissetmez?  İşte azın sanatı olan minimalizm, küçük bir öge ile zarafeti çağrıştıran bu arzudan güç alır.

Sevgili Kristal fotoğraf cep telefonlarındaki küçük ekran nedeniyle minimalist fotoğraf daha çok ilgi görmeye başladı. Ancak bu tarzı sadece fotoğrafta aramamak gerekir. Tasarımda başlayan bu yaklaşım, zamanla yaşam şeklini de etkilemiştir. Huzurlu yaşamın özünde de azla yetinebilmek vardır. Minimalist yaşam elindekinin kıymetini bilen, ufacık şeylerden mutluluğu yakalayanların sanatıdır.

Egemen’in fotoğraflarında sadece ihtiyaç duyulan ögeler ve bolca dinginlik vardır, o nedenle çok severim…

Selam, varoluşu algılayıp, onu yeterli gören ve azla yetinenlere gitsin

Mikdat Besni

 

Mikdat Besni #Masterfototim Editör

2 Yorum “Fotokritik © Mikdat Besni’nin Yorumu”

  1. Saygıdeğer Mikdat ustam;
    bu ilgi çekici yorumunuz için sizi ve başarılı fotoğrafı ile katkıda bulunan sevgili Egemen’i de kutluyorum. Minimalizm benim ilgimi her zaman çekiyor. Saygılarımla.

Bir yanıt yazın